Anna van Essen

Anna van Essen driver Mora Yogastudio tillsammans med Linda. Där leder hon klasser i Ashtanga, Vinyasa Flow och Acroyoga.Bakgrund

Under uppväxten tränade Anna friidrott, framförallt löpning och utvecklade då ett intresse för hur vi med rörelseträning kan förbättra både vår mentala och fysiska hälsa. Hon blev under dessa år medveten om hur vi behöver ta hand om kropp och sinne för att prestera på hög nivå och lärde sig naturligt olika tekniker för effektiv självläkning. Samtidigt fanns alltid en fascination för själslig utveckling och värden bortom det materiella, tack vare intressen för konst, musik och natur redan som barn. När yogan kom in i Annas liv kändes det direkt som att hon hittat hem. Alla förvärvade kunskaper och värderingar sammanstrålade i en praktik.


Glädjen att få lära ut yoga

Yogan har så mycket att erbjuda i form av både stärkande fysisk träning, helande tekniker och flera tusen år av livsvisdom. När yogan får genomsyra allt vi gör och bli en livsstil känns livet enkelt. Vi övar på att lyssna mer på oss själva och lär oss följa vårt hjärta och intutionen istället för att följa det andra tycker och tänker. Det bidrar till att vi tar bestlut som funkar bättre för oss och i längden hjälper oss att må bättre. Yogan lär oss också att känna tacksamhet och förnöjsamhet, vilket gör att vi kan finna lycka i det vi har, i den livssituation vi befinner oss i, och i relationer till människor runtomkring oss. Yogan är en mycket lättillgänglig träningsform eftersom den kan utövas varsomhelst och närsomhelst på dagen. Det enda du behöver är dig själv.


2012, några år efter hon hade fött sitt första barn började Anna träna hathayoga hemma med hjälp av videos. Hon märkte att hon kunde påverka både sitt fysiska och psykiska mående med denna träning. Hon visste från start att hon ville dela med sig av yogans många fördelar till andra och började leda klasser genom gymnastikklubben parallellt med att hon gick olika kortare utbildningar i Sverige. I mars 2019 åkte hon till Indien för en 200h lärarutbildning på Vinyasa Yoga Ashram i Rishikesh. Utbildningen lärde ut yoga som helhet, men var fokuserad på Ashtangatraditionen. Det kändes rätt att inhämta kunskap så nära ursprunget som möjligt. Att leva på ett Ashram i en månad helt enligt de yogiska principerna från morgon till kväll var en mycket helande upplevelse. Det gav henne styrka och övertygelse att fortsätta lära ut yoga i egen regi hemma i Mora. Hon startade sitt eget yogaföretag kort därefter och träffade sedan Linda i samband med att drömlokalen blev ledig. De har sedan januari 2020 drivit Mora Yogastudio tillsammans i Gamla Noretskolan. 


Anna fyller kontinuerligt på med nya kunskaper från denna uråldriga tradition som fortfarande hjälper människor till ett rikare och mer hälsosamt liv. Yogan är ett livslångt lärande och hon ser sig som en elev lika mycket som en lärare.


Acroyoga

2018 provade Anna på Acroyoga för första gången och blev genast förtjust i denna disciplin. Medan den traditionella yogapraktiken har hjälpt henne att hitta inre styrka och lyssna mer på sig själv har Acroyogan bidragit med bubblande livsenergi efter trötta småbarnsår och utbrändhet. Lekfullheten och den varma gemenskapen har öppnat dörrar till vibrerande färgskalor som hon som vuxen hade gömt och begravt. 

 

Utan bakgrund inom gymnastik eller liknande tyckte Anna vid första anblick att Acroyoga såg, om än roligt, lite läskigt och farligt ut. Men med uppmuntran och sällskap av en vän vågade hon prova. Må-bra-känslorna sköljde över henne och redan efter första kursen var hon fast. Det var olikt allt annat hon hade gjort tidigare.

Genom lekfullhet och roliga övningar i samspel med andra, har hon kommit ur sin egen bubbla och fått uppleva mycket glädje i gemenskap med vänner. Hon har övervunnit rädslor och mentala blockeringar och suggestivt klarat av saker som hon inte trodde var möjliga och överträffat sig själv på flera plan. Men det bästa av allt är vännerna i denna varma gemenskap, både här i Mora-gruppen men även nationellt och globalt. Annas man och barn är också ofta med i Acroyoga-träningen. Det är inte alltid så enkelt och idylliskt som det kan se ut utifrån att träna tillsammans med de vi delar hushåll och vardagsliv med. Men i längden hjälper Acroyogan oss att utveckla kommunikation, medkänsla och tillit och det är en rolig, gemensam aktivitet där vi möts i våra olikheter och kommer varandra närmare.


I Acroyogan får vi släppa på vuxenlivets seriositet, tunga ansvar, perfektionism, kontrollbehov och grubblerier.

Att få vara här och nu genom att ge sig hän och hitta balans med en annan person. Att få vidga sin horisont, pröva något helt nytt och lära sig saker som ser knasiga och helt omöjliga ut. Att få vinna någons tillit och att känna tillit tillbaka. Att få lyfta och bli lyft, stötta och stöttas, se och bli sedd, lyssna och bli lyssnad till. Att få misslyckas och falla ihop i en hög av gapskratt eller få släppa på andra uppdämda känslor. Att få utveckla platonska relationer och uppleva vänskaplig, kroppslig kontakt på ett sätt som vi i vuxenlivet inte vanligtvis gör. Det sätter fart på en massa härliga hormoner, ger må-bra-känsla och näring för ett hälsosamt liv fyllt med hopp, glädje, kärlek och medkänsla till omvärlden. Även barn älskar att utöva Acroyoga, både tillsammans med en vuxen eller med sina jämnåriga. Att få känna gemenskap och träna på kroppskontroll, samspel och kommunikation finns det ingen åldersgräns för.Anna känner en stor passion för att dela och lära ut Acroyoga-magin med andra, särskilt att introducera den för dem som ännu inte har provat. Hon har gått hos flera olika inspirerande lärare, och under sommaren 2022 gick hon en lärarutbildning hos Acroyogans grundare; Acroyoga Montreal i Kanada. Kunskaperna har hon ständigt vidareutvecklat genom det kontinuerliga Acroyoga-mötet med många olika individer, både barn och vuxna.


Anna lägger stor vikt på inlyssnande, tillit och kommunikation i Acroyogaleken.
Hon ser en potential till personlig utveckling, bättre självinsikt och därmed mentalt och fysiskt välmående, även relationsbyggande fördelar och en känsla av gemenskap.

Utbildning

Acroyoga

100 hs Acroyoga Montreal Teacher Training, Montreal, Kanada, 2022

Ashtanga & Vinyasa flow

200 hs yogalärarutbildning, Vinyasa Yoga Ashram, Rishikesh Indien, 2019

Asiatisk Yogamassage

Grundkurs steg 1&2, Tina Lee Center, Stockholm, 2023

Kontakta mig:

Anna van Essen


Telefon: 070-8625250


Email: vanessenanna@gmail.com